چرا از پیر شدن میترسیم؛ در برخی افراد، این ترس از تغییرات فیزیکی که با افزایش سن ایجاد میشود به وجود میآید. در برخی افراد دیگر، این ترس از دست دادن استقلال و تبدیل شدن به باری بر دوش عزیزانشان است. و برای بسیاری، این خود ترس از مرگ است.
ترس از پیر شدن شامل ترس از آینده و ترس از نیازمند شدن به دیگران برای انجام امور روزمره است. بسیاری نیز این ترس را دارند که با پیر شدن نقش فعال خود را در جامعه از دست بدهند. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، ترس از پیر شدن عمر را کوتاه میکند. این افراد زودتر دچار ناتوانی شده و بهطور میانگین ۷٫۵ سال کمتر از افراد دارای نگرش مثبت عمر میکنند.
پیری و ترس از آن
پیری مرحلهای از زندگی است که دورانی یکی از آرزوها بود، در کودکی بزرگترها میگفتند الهی پیر شوی؛ اما حالا دورانی است که قبل از اینکه از راه برسد کرمهای ضدچروک نوشیدنیهای جوانسازی و هوشیاری ذهن و…. زودتر از موعد آمدنش را گوشزد میکنند. آدمهایی که از این دوران میترسند مشتریهای پروپاقرص این نوشیدنیها و کرمها هستند در حالی که میتوان با راهکارهای درست از این دوران هم لذت برد.
تغییرات طبیعی در بدن با افزایش سن رخ میدهد. مانند: آسیب پوست در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید، از دست دادن قدرت ماهیچهای و بدنی، از دست دادن برخی از بینایی و شنوایی، و همچنین تغییر در الگوهای خواب، سطح انرژی و اشتها.
ترسی ماندگار یا غیرطبیعی از افزایش سن یا پیر شدن است. پیری هراسی جزو هراسهای ویژه محسوب میشود. این هراس میتواند به دلیل نگرانی شخص در خصوص تنها شدن و عدم توانایی در نگهداری و مراقبت از خود، ایجاد شود. ترس از پیری و سالمندی یک ترس عمومی است که شامل زنان و مردان میشود.
مبتلایان به ژراسکوفوبیا حتی با وجود اینکه ممکن است از نظر جسمی، اقتصادی و غیره از سلامت خوبی برخوردار باشند، نگران افزایش سن هستند. ژراسکوفوبیا به ترس شدید از پیری اشاره دارد که میتواند سلامت جسم و روان را تحت تأثیر قرار دهد. بیشتر مردم به این دلیل از پیر شدن میترسند که به زمان مرگ خود نزدیک میشوند.
سن و سال هیچ اهمیتی ندارد و چیزی نیست جز یک عدد. مهم نیست ۲۰ ساله باشید یا ۴۰ ساله یا ۸۰ ساله، سن و سال شخصیت شما را تعیین نمیکند و خیلی چیزهای مهم دیگری وجود دارد که شخصیت شما را شکل میدهد؛ مثل ،رفتارتان، تلاشتان، هدفهای شما و تمام آن چیزهایی که در کنترل شما است مانند طرز فکر و عملکردتان.
جمعهای دوستانه را گسترش دهید، هر چه سن بالاتر میرود این مسأله که حداقل برای یک نفر مهم باشیم و با او احساس ارتباط عمیق،کنیم، اهمیت بیشتری مییابد. این افراد چه خانواده و چه دوستانتان باشند، اگر به طور مداوم با آنها در تماس باشید مرتب به آنها تلفن کنید و با آنها بیرون بروید دیگر برایشان مهم نخواهد بود که ظاهرتان چه شکلی باشد و آنچه در عمق وجود شما است برای آنها مهم میشود. نکات ایمنی برای حفظ سلامت سالمندان در منزل را رعایت نمایید.
همه ما میدانیم که دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم از میان همه گروههای غذایی، بدنمان را تقویت کرده و از بروز بیماریها جلوگیری میکند. ورزش مناسب و منظم هم از نظر جسمی و هم فکری به ما انرژی میدهد؛ به دنبال سلامت ایدهآل باشید و از مریض شدن نترسید.
حواستان به هوشتان باشد مطالعه کردن و گوش دادن به صحبت دیگران به شما کمک میکند با نظرات مختلف آشنا شوید. در شرایطی زندگی درونی ما تقویت میشود که با کنجکاوی، نظم، یادگیری، پذیرش و ساخت چیزهای تازه گذشتهمان را بهتر درک کنیم.
با ارتباط برقرار کردن با زیباییهای جهان، قدرت، خلاقیت و ساخت چیزهای جدید و پیدا کردن راه حلهای تازه را در خودمان میسنجیم.
برقراری ارتباط با جنبه خلاقیت، راه سرگرم کنندهای برای سالمندان است که وقت خود را صرف این کار کنند. نقاشی، رنگ آمیزی و مجسمه سازی راه عالی برای بروز خلاقیت هستند. پروژههای جالب ممکن است شامل ایجاد دفترچهها یا سازماندهی آلبومهای عکس خانوادگی باشد.
خلاقیت رابطه مستقیم با سلامتی دارد. تحقیقات نشان دادهاند که فعالیتهای خلاقانه میتواند به افراد کمک کند تا با بیماریهای مزمن مبارزه کنند. خلاقیت میتواند احساسات منفی مانند اضطراب و استرس را کاهش داده و نتایج مثبت را افزایش دهند.
طبیعت همیشه کمک میکند، حس بهتری داشته باشیم. وقتی راه میروید، کوهنوردی میکنید یا کنار ساحل دریا استراحت میکنید، نفس عمیق بکشید و به زیبایی جنگلها، کوهها و دریاچهها فکر کنید. با گذشت سالها چنین ارتباطی با طبیعت حس ارتباط با چیزی ماندگار جادویی و آرامش بخش به ما میدهد.
میراثتان را جا بگذارید؛ وقتی به این فکر میکنیم که چطور میتوانیم به بهترین صورت وقتمان را بگذرانیم، آنچه از پس از مرگ باقی میماند، اهمیت زیادی برایمان پیدا میکند. به همین خاطر بهتر است بیشترین زمانمان را با بچههایمان بگذرانیم و تا میتوانیم با آنها خوش باشیم. با این کار خوبی درونمان در آنها هم ریشه میدواند و تا آنها آخر عمر هم با آن زندگی میکنند.
پیری آگاهانه، نحوه پذیرش و لذت بردن از زندگی در هر مرحله راههای مختلفی وجود دارد که میتوانید پیری را با دید مثبتتری ببینید.
چند روش برای اینکه احساس پیری نکنید.
علائمی که نشان میدهد خوب پیر شدهاید؛
علیرغم بدبینی جوانی ما نسبت به افزایش سن، مجموعه فزایندهای از شواهد علمی نشان میدهد که از بسیاری جهات، زندگی با افزایش سن بهبود مییابد. ما شادتر، اضطراب کمتر، سازگارتر و انعطاف پذیرتر میشویم.
افراد مسنتر تمایل دارند شادتر باشند. اما چرا؟ برخی از روانشناسان بر این باورند که فرآیندهای شناختی مسئول این پدیده هستند. به ویژه تمرکز بر، به خاطر سپردن رویدادهای مثبت و پشت سر گذاشتن رویدادهای منفی در آنهاست. روانشناسان فکر میکنند که این فرآیندها به افراد مسن کمک میکند تا احساسات خود را تنظیم کنند و به آنها اجازه میدهد زندگی را در نوری آفتابیتر ببینند.
از دوران پیری خود لذت ببرید؛ برای لذت بردن از زندگی، با افزایش سن سوختگیری کنید. روزانه سه وعده غذایی بخورید، با تاکید بر محصولات تازه، گوشت بدون چربی و کلسیم موجود در لبنیات کم چرب نه مکملها، رژیم غذایی خود را تهیه کنید.
راز لذت این است که چیزی را پیدا کنید که از آن لذت میبرید. همدم داشته باشید و نیاز جنسی خود را برآورده سازید. به روانشناس و پزشک مراجعه کنید و بهداشت جسم و روان را خوب تمرین کنید.
نویسنده مشاور و رواندرمانگر دکتز مرتضی شهبازی.