شناسایی رفتارهای کودکان و نوزاد؛ ابتدای دوران کودکی، دوران رشد و دگرگونی سریع است، تجربههای مختلفی باید کسب نمود. تجربههایی چون تربیت برای اجابت مزاج، نخستین جداییها، تولد کودک دیگر، رفتن به مهد کودک و تجربههای گوناگون دیگر.
هنوز آرامش برقرار نشده که ناگزیر هستید با مسئله تازهای روبرو شوید. کودک و والدین ناچار هستند خود را سریعا با شرایط جدید سازگار نمایند. راهکارهای تقویت هوش کودک را از اینجا بخوانید، 15 روش برای تقویت هوش کودک.
وابستگی کودک به والدین
در شناسایی رفتارهای کودکان غالبا احساساتشان را به نحوی بیان میکنند که بزرگسالان سردرگم میشوند. وقتی ناراحتند ممکن است خودشان را تکان بدهند، کسی را که میخواهد تسلیشان دهد در آغوش بکشند، یا در گوشهای کز کنند و یا ممکن است که کج خلق یا نق نقو شوند و مدام بهانه بگیرند.
غالباً به دشواری میتوان فهمید که آیا کودک ناراحت است یا آن که فقط نقش بازی میکند.
جلب توجه یکی از راههای شناسایی رفتارهای کودکان، ممکن است معلول ناراحتی و یا معلول نداشتن محدودیت در کودک نشان داده شود. کودک میداند که با جلب توجه میتواند شما را به کاری که میخواهد وادار کند.
باید بفهمید آیا وجود مسئلهای مثل توجه بچه جدید، حسادت به خواهر یا برادر، تشنج در رابطه پدر و مادر باعث بروز افسردگی او شده است. همچنین لازم است دقت کنید که آیا “در روشِ آن طور که میخواهید” پیگیر هستید.
خدمات پرستاری، مراقبت و نگهداری از کودک در منزل را از اینجا مطالعه نمایید.
شناسایی رفتارها و وابستگیهای کودک
رفتارهای کودکان که شما فکر میکنید به علت نگرانی و اضطراب است، شاید بخشی از رشد بهنجار تلقی گردد. رفتارهایی از قبیل غذا نخوردن به اندازه کافی در ۱۸ ماهگی، وابستگی به والدین در یک سالگی، کابوس و یا گاهی تکان خوردن کودک در جایش،احتمالا رشد بهنجار کودک است.
بقیه شناسایی رفتارهای کودکان، مثل نق زدن و نالیدن موجب میشود که فکر کنید که کودکتان ناراحت است و به توجه بیشتری از جانب شما نیاز دارد. ممکن است بکوشید که وقت بیشتری صرف کنید اما بعد متوجه شوید که وزن چندان فرقی نکرده است.
در فرایند رشد، کودک همواره میخواهد با شما بازی کند و وقت بگذراند، همچنین خواستههای مختلفی از خود نشان دهد. شما نمیخواهید با گفتن نه کودک را ناراحت کنید.
به مرور از تقاضاهای کودک خسته میشوید. وقتی هیچ حد و مرزی برای توجه شما وجود ندارد، حتما کودکتان ناراحت میشود و احساس عدم امنیت میکند. در صورتیکه اگر بداند که شما زیر بار نیازهای او خرد نمیشوید خوشحالتر خواهد شد و احساس امنیت بیشتری خواهد کرد.
هر چه قدر هم که خسته و کوفته شوید باید نیازهای یک بچه نوزاد را مقدم بر نیازهای خود قرار دهید. پس از مدت کوتاهی باید کمکم حد و مرزی برای آنچه انجام میدهید تعیین کنید، در غیر این صورت کودک هرگز قادر نخواهد بود که مستقل گردد.
ممکن است کودک بتواند به شما بگوید که از چه چیزی ناراحت است. اگرچه باید مواظبت کنید که حرف توی دهان بچه نگذارید اما همین که صحبت درباره موجود تمام شد بهترین کار آن است که دیگر ادامه ندهید.
این احتمال وجود دارد که اگر پاسخ اشتباهی به کودک بدهید باعث افزایش تنش در او شوید. آیا دختران بعد از بلوغ همچنان رشد قد دارند، این مقاله را از اینجا بخوانید.
شما پدر و مادرها دلتان میخواهد که کودکتان از فشار عصبی و ناراحتی در امان بماند. هیچ چیز ناراحت کنندهتر از این نیست که بدانید فرزندتان باید با مشکلی مثل بستری شدن در بیمارستان روبهرو شود. حتی فکر رفتن به مهد کودک نیز ممکن است میل به حمایت را در والدین بیدار کند .
فشار عصبی در رفتارهای کودک را بشناسید
حتی کودکان هم ممکن است دچار افسردگی شوند و در نظر نگرفتن آن اشتباه است. والدین قادر نیستند کودک را از تمام سختیها و مشکلات محافظت نمایند اما میتوانند راهکار مناسب ارائه دهند.
آشنا کردن تدریجی کودک با تجربهها و اندیشههای تازه و توضیح آنها به گونهای که کودک بتواند بفهمد. پیگیری در این روش از جمله راههایی است که میتوانید با استفاده از آنها کودک را یاری کنید تا احساس کند که در جهان امنی زندگی میکند و میداند که باید انتظار چه چیزی را در نظر بپروراند.
همچنان که کودک مراحل مختلف رشد را پشت سر میگذارد، ترسهای خاص مثل ترس از تاریکی، ترس از هیولاها و ارواح و همچنین ترس از صداهای بلند صداهای بلند در سنین مختلف بروز میکند. ترسهای خاص دیگر از مانند: ترس از سگ، ممکن است به تجربهای ترسآور مربوط شود.
در شناسایی رفتارهای کودکان، بعضی از کودکان به طور کلی، به دلیل مشکلات شخصیتی نگران هستند. ممکن است کودک، با بروز ترسها و نگرانیهای بیشمار، وابستگی به والدین و عادتهای عصبی دیگری را بروز دهد.
یک بچه ۴ ساله ممکن است با آغوش باز از رفتن به مهدکودک سوال کند و دیگری ممکن است شدیدا پریشان و نگران شود.
علائم تنش، چون ترس و نگرانی جزء طبیعی زندگی کودکان است، در مورد بزرگسالان هم چنین است. اگر شما در برابر این تنشها خونسردی نشان دهید به کودکتان کمک کردهاید تا احساس کند که هر وقت هم پریشان شود شما تعادلتان را حفظ خواهید کرد.
همچنین کودک احساس میکند شما همیشه آنجا حضور خواهید داشت تا پشتیبانش شوید.
تاثیر آموزش شناخت درمانی بر ذهنآگاهی مشکلات رفتاری کودکان را بخوانید.
مقالات بعدی به رفتارهای بهنجار و نابهنجار کودک میپردازیم. با ما همراه شوید، با کامنتها و نظرات خود در ارائه هر چه بهتر مقالات به ما یاری رسانید.
نویسنده: مشاوره و رواندرمانگر مرتضی شهبازی
3 دیدگاه ها
بسیار عالی
آنقدر شیوا و زیبا در مورد مشکلات کودکان مطالب جمع آوری شده که جای هیچ سوال و انتقادی نزاشتید👌
براتون آرزو دارم بالاترین ها ببینمتون چون لایق بهترین درجات هستید🌹
ممنون همچنین موفق باشید
OK